X

12 lucruri ciudate care se întâmplă în corpul tău când este foarte frig

Când eşti expus frigului, corpul tău are anumite reacţii prin care încearcă să se încălzească şi să îşi păstreze constantă temperatura. Pentru asta, recurge la trucuri incredibile! Conform Reader’s Digest iată ce se întâmplă în organismul tău când temperaturile de afară scad sub 0 grade Celsius.

Vasele de sânge se contractă

Corpul tău este construit în aşa fel încât să-şi păstreze constantă temperatura de 36-37 de grade Celsius. Iarna, când temperatura de afară scade, iar organismul este expus frigului, termoreceptorii din piele alertează o zonă a creierului denumită hipotalamus. Hipotalamusul, în această situaţie, funcţionează ca un adevărat termostat, care încearcă să păstreze echilibrul termic în corpul tău şi să menţină constantă temperatura de 36-37 de grade. Astfel, vasele de sânge de la nivelul pielii se contractă, iar fluxul sanguin scade. Se ştie că sângele transportă căldura în corp. Însă, dacă se reduce fluxul de sânge la nivelul pielii, se reduce, implicit, şi pierderea de căldură.

Simţi nevoia să urinezi mai des

Din cauza faptului că vasele de sânge se contractă, fluidele din corp se acumulează în cantităţi mai mari. Astfel, receptorii de volum de la nivelul creierului transmit informaţia conform căreia aceste fluide trebuie eliminate. Aşa că vei simţi nevoia să mergi mai des la toaletă. Un alt motiv pentru care urinezi mai des este faptul că lichidele din corp nu mai sunt eliminate la nivelul pielii prin transpiraţie.

CITEȘTE ȘI: Căderea părului poate ascunde boli GRAVE: Ce ne recomandă medicii

Descoperire de senzaţie a specialiştilor: Cum scăpăm de problemele dentare

Motivul pentru care începi să tremuri

Când contractarea vaselor de sânge nu reuşeşte să încălzească organismul, atunci apare un alt fenomen: tremuratul. Hipotalamusul transmite muşchilor să se contracte, iar acest lucru îţi încălzeşte, practic, corpul.

Îngheţi mult mai repede dacă ai anumite părţi ale corpului umede

Te-ai întrebat vreodată de ce tremuri atunci când ieşi dintr-un bazin sau o piscină cu apă încălzită? Motivul este simplu: în apă, organismul pierde căldura de aproape 25 de ori mai repede decât o face în aer liber. Tot în acest fel ne putem explica de ce picioarele ne îngheaţă mai repede în cizme dacă şosetele noastre sunt ude.

Nu consuma alcool ca să te încălzeşti!

Crezi că dacă bei un păhărel sau mai mult de alcool te vei încălzi sau îţi vei păstra temperatura corpului constantă? Află că, dimpotrivă, alcoolul este foarte periculos şi îţi poate pune în pericol viaţa. Frigul face ca vasele de sânge să se contracte, alcoolul le dilată, iar aceste efecte duc la o pierdere foarte mare de căldură într-un timp extrem de scurt. Deşi tu simţi că te încălzeşti, în realitate există riscul să intri în hipotermie.

Poţi să fii îmbrăcat gros şi să îţi fie foarte frig

Când afară este frig, muşchii se contractă pentru a genera căldură. Astfel, temperatura corpului tău creşte. În această situaţie vasele de sânge se dilată, în loc să se contracte şi vei începe să transpiri. Dacă hainele se umezesc de la transpiraţie, ele vor trage căldura din corpul tău şi ţi se va face foarte frig.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci pentru a avea o viaţă sănătoasă: Specialiştii ne spun totul

Pastilele efervescente NU trebuie luate prea des, ne AVERTIZEAZĂ medicii

Când îţi este frig, ai tendinţa să te chirceşti

Când vasele de sânge şi muşchii se contractă din cauza frigului tendinţa este de a te ghemui şi chirci. Nu este o acţiune pe care să o conştientizezi, însă, în acest fel, corpul tău devine mult mai mic şi pierde, astfel, o cantitate mult mai mică de căldură.

Frigul afectează funcţiile creierului

În momentul în care organismul intră în stare de hipotermie, temperatura corpului este foarte scăzută. Astfel, creierul şi sistemul nervos cedează şi funcţionează deficitar. Hipotalamusul încearcă toate modalitățile de a păstra temperatura corpului, iar când nimic nu mai funcţionează persoana respectivă devine dezorientată. Există multe poveşti despre persoane care s-au pierdut pe munte, la temperaturi foarte scăzute, şi care au fost descoperite de salvamontişti fără haine pe ele. Este paradoxal să te dezbraci când afară este frig. Însă, hipotalamusul încearcă să păcălească organismul şi să îi transmită că, de fapt, îi este cald, nu frig.

Pielea devine palidă şi uscată

Pielea palidă şi uscată este primul semn al unei viitoare degerături. Obrajii, buzele, bărbia, nasul, degetele sunt părţi ale coprului nostru foarte vulnerabile la frig deoarece sunt cele mai expuse temperaturilor scăzute. Din cauza contractării vaselor de sânge fluxul sanguin se reduce. Astfel, pielea nu mai este la fel de bine irigată şi oxigenată. În primă fază, zona degerată doare, apoi simţi doar o amorţeală – semn că termoreceptorii de la nivelul pielii nu mai funcţionează.

Pielea devine roşie şi simţi mâncărimi (puruit)

Anumite persoane au alergie la frig, iar această afecţiune se manifestă prin înroşire şi mâncărimi. Nu este o reacţie la temperaturi foarte scăzute, ea poate apărea oricând în condiţii de frig şi aer uscat.

CITEȘTE ȘI: Ţi-e frică de dentist? Iată ce trebuie să faci înainte de vizita la stomatolog

Specialiştii sunt în alertă: Tratamentele medicamentoase, extrem de PERICULOASE pentru sănătatea orală

Nu mai poţi respira bine

Când inspirăm, aerul rece este încălzit şi umidificat atunci când circulă prin căile nazale. Astfel, el pătrunde în plămâni cald şi umed. Însă, de multe ori, la temperaturi foarte scăzute, se întâmplă ca aerul rece să nu se încălzească suficient şi să pătrundă în plămâni rece. Plămânii se contractă, iar tu ai dificultăţi în respiraţie.

Muşchii nu mai funcţionează la capacitate maximă

Când muşchii sunt expuşi frigului, ei devin rigizi şi mişcările tale sunt încetinite. Într-o primă fază, îţi pierzi abilitatea unor mişcări fine, de exemplu, nu mai poţi folosi corect telefonul mobil. Dacă este afectată de frig o grupă mai mare de muşchi, atunci îţi poţi pierde mobilitatea degetelor şi nu vei mai fi capabil să ţii un pahar cu apă în mână.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro